Domaine de Mont d'Hortes

Roch en Jean-Victor zijn de kleinzonen van een bekende tonnelier, die grote houten silo’s bouwde om de wijnen per trein te transporteren. In die tijd viel hun grootvader regelmatig in de prijzen, omdat hij steeds grotere tonnen kon bouwen van een exquise kwaliteit. Hun ouders bezaten een Château in Béziers, maar het gebouw en de wijngaarden werden onteigend, omwille van de uitbreiding van de stad en de industrie. Zo kwam de familie in 1986 terecht op het huidige domein. Op 63-jarige leeftijd begon hun vader terug van ‘nul’ in Saint Thibéry op het bestaand domein, Domaine de Mont d'Hortes.

 

Saint Thibéry is een klein plaatsje tussen Béziers en Montpellier vlakbij de rivier, la Thongue, die haar naam gaf aan deze IGP wijnen. IGP staat voor Indication Géographique Protégée en is een officieel kwaliteitslabel erkend door de Europese Unie. Aan de rand van de Via Domitia (de Romeinse verbinding tussen Nîmes en Narbonne) ontstonden destijds de eerste wijngaarden en domeinen op de overblijfselen van de Romeinse nederzettingen. Ook bij Domaine de Mont d’Hortes gaat de geschiedenis zo ver terug.

 

De wijngaarden liggen op terrassen van een kalkhoudende kleibodem vol kiezels. De druiven persen ze onmiddellijk na de oogst en vinifiëren ze met veel zorg in inox cuves. Zo behouden ze hun frisheid en elegantie. De broers werken met veel respect voor de natuur. Het domein staat voor lage rendementen, hedendaagse wijnen en een uitmuntende prijs/kwaliteitsverhouding.

 

Jean Victor werkt in de wijngaard en Roch verzorgt de vinificatie, het contact met de klanten, de leveranciers en de importeurs. De twee broers zijn gedreven en produceren smakelijke, zuivere en elegante wijnen die velen kunnen bekoren.